Sezgisel Oyun – Baby College

SEZGİSEL OYUN

Sezgisel Oyun

Bebekler ve küçük çocuklar, esas olarak oyun yoluyla öğrenirler ve bu öğrenmenin önemli kısmı, nesnelerle etkileşim yoluyla gerçekleşir. Kendi başına bir şeyler keşfetmesini veya öğrenmesini sağlamak, bebeğinizin sezgisel olarak öğrenebilmesi açısından çok önemlidir.

Bebeğiniz yüksek sesli, renkli ve aktif oyuncaklarla çevrili de olsa; bu oyuncaklar, yaratıcı düşünme ve problem çözme becerilerini desteklemek ve geliştirmek için gereken duyusal ve sezgisel özelliklerden yoksundur. Dokusu, kokusu, tadı yoktur ve bu nedenle çok az duyusal nitelikleri vardır.

“Sezgisel oyun” terimi; 1980’lerin başlarında bir çocuk psikoloğu olan Elinor Goldschmeid tarafından tasarlanan bir terimdir. Bebeklerin ve çocukların oyun oynarken ve ‘nesnelerin’ özelliklerini keşfederken yaptıkları faaliyetleri anlatır. Bu nesnelerin bazıları amaca yönelik oyuncaklar olacak; ancak çoğu evin etrafında, bahçede ve ziyaret ettiğiniz diğer yerlerde bulunan nesneler olacaktır.

Elinori, ebeveynleri; bebekleri ve küçük çocuklarıyla oynayabilecekleri hazine sepetlerini bir araya getirmeye teşvik ederek bu etkinliği resmileştirmiştir. “Treasure Basket”’in (Hazine Sepeti) arkasındaki fikir; oturan (henüz bağımsız olarak hareket edemeyen) bebeğinize, sert, alçak kenarlı yuvarlak bir sepet içinde bulunan bir dizi doğal, ev tipi ve geri dönüştürülmüş nesneler (60-80 farklı nesne) sunmaktır. Zamanla nesneler eklenebilir, çıkarılabilir ve değiştirilebilir. Yeni bir yere her gittiğinizde, hazine sepetine gitmek için farklı nesneler toplayabilirsiniz (sahile yapılan bir geziden deniz kabukları veya park ziyaretinden çam kozalakları gibi). Böylece; sepet büyüdükçe öğrenme deneyimlerini ve hafıza becerilerinin gelişimini güçlendirir. Hazine sepetinde toplanan nesneler, bebeğinizin seçimler ve kararlar vermesi için ona ilk fırsatı yaratır.

Duyusal motor gelişim, bir yaşın altındaki bebeklerin dünyalarını öğrenmelerinin en etkili yoludur. Bu aşamada bir bebeğin ilk içgüdüsü, fiziksel özellikleri hakkında bilgi edinmek için nesneleri ele ve ağzına alarak; pürüzsüz veya sert mi, tadı veya kokusu var mı, şeklinde keşfetmektir; Hazine sepetinizde bulunan nesnelerin çok küçük olmamasına ve bebeğinizin ağzına yerleştirilmeye uygun olup olmadığına her zaman dikkat edin. Bebeğinizin hazine sepetiyle bağımsız olarak oynamasına izin vermelisiniz; ancak her zaman tetikte kalmalı ve yakınında olmalısınız.

Aşağıda bir hazine sepetine dahil edilebilecek öğeler için birkaç fikir var. Yılın bu zamanında, sepetinize bazı güvenli sonbahar nesnelerini (çam kozalakları, büyük yapraklar, satsumalar – bunların hepsi ağız dostu olmayabilecekleri için daha yüksek düzeyde gözetim gerektirecektir) dahil etmek için de sepetinizi temalandırabilirsiniz.

Ahşap nesneler: küçük tahta kaşıklar, elbise mandalları, yumurtalıklar, kapı takozları, bardak altlıkları, bal kaşıkları vb.

Kumaş ve deri: İpek kumaş parçaları, flaneller, renkli kurdeleler, deri anahtarlıklar, küçük cüzdanlar, fasulye torbaları vb.

Fırçalar: Ovma fırça, pasta fırçası, küçük saç fırçası, tırnak fırçası, makyaj fırçası, boya fırçası, tıraş fırçası, ahşap diş fırçası.

Cam ve metal: Çay süzgeçleri, banyo tıkaçları, küçük güçlü sınıf şişeler, aynalar.

Doğal nesneler: Portakallar, limonlar, misket limonu, kürk, büyük çakıl taşları, çam kozalakları, kabuklar, doğal süngerler (özenle), kemikten yapılmış nesneler.

Yardım için bize ulaşın.